Maatwerkbedrijven geven extra zuurstof aan de Vlaamse economie

20 September 2018

Om nog meer werkzoekenden met een arbeidshandicap de kans te geven aan het werk te gaan, creëerde minister van Sociale Economie, Liesbeth Homans, 500 bijkomende plaatsen binnen de maatwerkbedrijven en voorzag ze de afgelopen twee jaar ruim 12 miljoen euro investeringssubsidies voor de maatwerkbedrijven. Minister Homans ondersteunt zo ook de reguliere bedrijven in Vlaanderen. Zij doen in hun productieprocessen immers in grote mate beroep op de maatwerkbedrijven. Op 19 september overhandigt minister Homans aan de Picanol Group officieel het ambassadeurschap van de maatwerkbedrijven en zet hen op deze manier in de bloemen, voor van hun langdurige en duurzame samenwerking met de sector.

 

Zuurstof voor maatwerkbedrijven, de reguliere bedrijven en de Vlaamse economie

Minister Homans: “Vandaag zijn er reeds 22.000 werknemers met een handicap aan de slag in de maatwerkbedrijven. Dat zijn 22.000 personen met een handicap die een volwaardige en kwalitatieve tewerkstelling kennen. Dat zijn ook 22.000 paar handen, die beschikbaar zijn voor de uitvoering van allerlei soorten opdrachten voor reguliere bedrijven. Opdrachten waar bedrijven op onze reguliere arbeidsmarkt nauwelijks nog mensen voor vinden. Uitbesteden aan maatwerkbedrijven vormt zo een antwoord op de krapte op arbeidsmarkt.”

Bovendien is investeren in tewerkstelling in maatwerkbedrijven ook investeren in de Vlaamse economie. Minister Homans: “Ongeveer één op de twee industriële bedrijven werkt reeds samen met een maatwerkbedrijf. Opdrachten die zonder maatwerkbedrijven mogelijks naar lage loonlanden zouden verdwijnen. Op die manier zorgen maatwerkbedrijven ook voor de verankering in onze industrie.

Met het creëren van de extra arbeidsplaatsen, geven we dus zowel de maatwerkbedrijven, de reguliere bedrijven die op hen een beroep, als de Vlaamse economie meer zuurstof.”

 

Picanol Group en de maatwerkbedrijven: 50 jaar samenwerking op hoog niveau

Eén van deze reguliere bedrijven is Picanol Group, de producent van weefmachines. Zij werken al meer dan 50 jaar samen met maatwerkbedrijven. En ze hebben daar goede redenen voor. Luc Tack, Gedelegeerd Bestuurder Picanol Group: “Vandaag worden meer dan 200 werknemers van de maatwerkbedrijven ingeschakeld in ons productieproces. Zij zorgen onder andere voor de integrale en just-in-time afwerkingen van de kabelbomen van de weefmachines. Op die manier vormen zij een verlengstuk van Picanol Group. Ook wat betreft technologische innovatie staan de maatwerkbedrijven heel ver. Vandaag kijken wij naar hen voor de manier waarop ze erin slagen mensen in te schakelen in de industrie 4.0. Hoe zij technologie inzetten om jobs leefbaarder te maken, dat is indrukwekkend.”

De samenwerking tussen Picanol Group en de sector van de maatwerkbedrijven in een notendop
Picanol Group, wereldwijd de grootste producent van weefmachines, werkt al 50 jaar samen met de sector van de maatwerkbedrijven.

De samenwerking tussen Picanol Group en maatwerkbedrijf Westlandia ontstond in 1968. In de loop van de jaren is deze steeds nauwer geworden. Vandaag is de samenwerking tussen Westlandia en de Picanol Group goed voor ongeveer 200 VTE. Tot de activiteiten behoren onder andere het afwerken van artikelportfolio’s in de afdeling verspaning, mechanische voormontages in functie van de eindmontage, integrale en ‘just-in-time’ afwerkingen van de kabelbomen van de weefmachines in de afdeling elektrische montages. Jaarlijks worden er door Westlandia ongeveer 10.000 kabelbomen gemonteerd.

Ook maatwerkbedrijf Mariasteen werkt reeds 35 jaar samen met Picanol Group. Zij vervaardigen de verpakkingsmaterialen voor Picanol Group en maken houten bodems waar de weefmachines op staan tijdens de verzending naar de klant.