Maatwerk bij zeven graden in een warm regulier bedrijf

08 Februari 2019

„Onze eigen werknemers halen dit tempo niet” 

 

Bron: Kerk & Leven (jvh) dinsdag 5 februari 2019

 

Vier keer citroen en bessen, twee keer mango en passievrucht. Bij ijsproducent Ysco in Langemark laden acht mensen aan een lopende band soorten sorbet van de ene in de andere doos. Een negende stapelt dozen vanaf een in hoogte verstelbaar platform. „Vroeger kregen klanten dozen met één soort, zoals ze uit de machines rollen”,zegt Geert Verschaeve van Ysco. „Een supermarkt vroeg of dat anders kon, zodat ze in één beweging diepvriezers konden vullen. Sindsdien maken mensen van maatwerkbedrijf Westlandia de assortimenten. Steeds meer klanten willen het zo.”

Dergelijk ‘enclavewerk’, waarbij maatwerkers niet enkel in opdracht van, maar ook ter plekke bij een ander bedrijf werken, neemt toe. „Zesenveertig van onze achthonderd mensen werken op twee locaties voor Ysco, vijftig andere bij andere bedrijven”, zegt Xavier Sohier van Westlandia. Het blijkt een win-winsituatie.

Verschaeve: „In de vakantie van de maatwerkers nemen onze werknemers het over. Zij vinden dit werk bijzonder eentonig en halen niet hetzelfde tempo. Hun werktijd is daarom een halfuur langer dan die van de maatwerkers.”Westlandia kan op locatie dan weer grotere groepen tewerkstellen dan in eigen huis en kan zijn activiteiten beter spreiden. De maatwerkers voelen zich thuis in de ijsfabriek.  „Kom je ze tegen, dan vertellen ze trots dat ze bij Ysco werken”, zegt Sohier. Verschaeve. „Er is interactie met andere werknemers en ze krijgen dezelfde presentjes.” De ploeg wordt wel steeds aangestuurd door een begeleider van Westlandia en ook de sociaal werkers van het maatwerkbedrijf komen af en toe langs.